mandag den 15. september 2008

Fordrejet definition af indvandrere?

Abdala Gasle, deltager i debatmødet i Vollsmose

Mange er vidne til den stigende problematisering af indvandrere og folk med en anden herkomst end dansk. De udstilles som værende et af de største samfundsproblemer. Politikere og medierne står på linie for at demonstrere deres utilfredshed med indvandrere. Men kernen i debatten er, at den almene dansker har et forkert billede af hvem disse såkaldte ”indvandrere” er, og hvordan selve ordet skal defineres. En indvandrer er således i Politikens betydningsordbog ”en person som rejser ind i et land for at bosætte sig”. Hvorfor er det så, at medierne tilskriver unge med en anden herkomst end dansk som indvandrere? Unge som er født og opvokset i Danmark? Unge som taler deres etniske sprog i en ringe grad? Handler det om had over for ”tidligere” fremmede og middelalderlige nationalisme, eller blot fordi det sælger?


Medierne er med til at stereotypisere og marginalisere en samfundsgruppe – udelukkende på deres etnicitet som de ikke fortjener. Etniciteten og religiøse tilhørsforhold er med til at afvige en samfundsgruppe fra det eksisterende samfund, hvis det hele tiden eksemplificeres.


Derfor handler det ikke om være politisk korrekt i dette sammenhæng - men om at behandle en gruppe som ligeværdig samfundsgruppe. Trods det at medierne ønsker at sælge, skal de stadigvæk formidle deres budskab på en retfærdig og ligeværdig måde, som er gældende for befolkningen, uanset deres forskellighed. Altså skal medierne i allerhøjeste forstand formidle deres journalistik på en nuanceret måde.


Det handler om at redefinere danskheden. For at være dansk i dag er det ikke ensbetydende med at hedde Anders, have blå øjne, spise svinekød og holde jul. Det skal ses i en større sammenhæng – en sammenhæng hvor man skal se det danske samfund som et samfund, som er på vej til at udvikle sig til et multikulturelt samfund. Danmark er ikke ”Lille Danmark” længere.


Lad os håbe, at vi hurtigt når til et stadium, hvor man ikke beskylder en samfundsgruppe for at være problematisk alene på grund af deres etnicitet og religiøse tilhørsforhold – men beskylder en gruppe på grund af f.eks. sociale/økonomiske mangler.

1 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hm...måske burde objektivisme være et nyt fag på DJH...mange journalister udklækkes derfra med så ringe viden om det etiske aspekt af journalistfaget, at man græmmes.

Og jeg taler både om de "røde" og de "sorte" journalister. Lærer de overhovedet at adskille politiske holdninger fra objektiv dækning?